KUIH CINCIN

KUIH CINCIN merupakan sejenis kuih kering tradisional. Proses pembuatannya yang agak rumit memerlukan beberapa hari untuk menyiapkan kuih ini terutamanya bila membuat dalam kuantiti yang banyak. Kuih ini juga dibuat menggunakan beberapa peralatan tradisional.

Kuih ini dibuat daripada gula apong yang dimasak dengan tepung. Setelah sejuk, ia akan dicanai, dibentukkan dan digoreng. Kemudian, digoreng sekali lagi setelah dicelupkan kedalan adunan tepung kunyit dan air kapur. Goreng hingga masak dan kekuningan.


Kuih ini berasa rangup dan tidak terlalu manis. Kuih ini dijual dengan harga RM1.00 untuk empat (4) biji kuih. Walaupun rangup, ia tidak mudah pecah dan tahan selama sebulan selepas dibuat. Oleh yang demikian, ini memudahkan kepada anda yang berminat untuk menempah, walaupun dari jarak jauh.

0 ulasan:

Catat Ulasan